Diodes


Q1. A crystal diode has forward resistance of the order of ……………
1.kΩ
2. Ω
3. MΩ
4. none of the above
Answer : 2


Q2. If the arrow of crystal diode symbol is positive w.r.t. bar, then diode is ………….. biased.
1. forward
2.reverse
3.either forward or reverse
4.none of the above
Answer : 1


Q3. The reverse current in a diode is of the order of ……………….
1.kA
2.mA
3.μA
4.A
Answer : 3


Q4 The d.c. resistance of a crystal diode is ………….. its a.c. resistance
1.the same as
2.more than
3.less than
4.none of the above
Answer : 3


Q5 The PIV rating of a crystal diode is ………….. that of equivalent vacuum diode
1.the same as
2.lower than
3.more than
4.none of the above
Answer :2


Q6. If the doping level of a crystal diode is increased, the breakdown voltage………….
1.remains the same
2.is increased
3.is decreased
4.none of the above
Answer :3


Q6. A crystal diode is a …………… device
1.non-linear
2.bilateral
3.linear
4.none of the above
Answer :1


Q7. When a crystal diode is used as a rectifier, the most important consideration is ………..
1.forward characteristic
2.doping level
3.reverse characteristic
4.PIC rating
Answer :4


Q8. If the doping level in a crystal diode is increased, the width of depletion layer………..
1.remains the same
2.is decreased
3.in increased
4.none of the above
Answer :3


Q9. A zener diode is used as …………….
1.an amplifier
2.a voltage regulator
3.a rectifier
4.a multivibrator
Answer :2


Q10. The doping level in a zener diode is …………… that of a crystal diode 
1.the same as
2.less than
3.more than
4.none of the above
Answer :3


Q11. A zener diode is always ………… connected.
1.reverse
2.forward
3.either reverse or forward
4.none of the above
Answer :1


Q12. A series resistance is connected in the zener circuit to………..
1.properly reverse bias the zener
2.protect the zener
3.properly forward bias the zener
4.none of the above
Answer :2


Q13. A zener diode is …………………. device
1.a non-linear
2.a linear
3.an amplifying
4.none of the above
Answer :1


Q14. A zener diode has ………….. breakdown voltage
1.undefined
2.sharp
3.zero
4.none of the above
Answer :2


Q15. The disadvantage of a half-wave rectifier is that the……………….
1.components are expensive
2.diodes must have a higher power rating
3.output is difficult to filter
4.none of the above
Answer :3


Q16 Cathode of zener diode in a voltage regulator is normally
1.more negative than anode
2.more positive than anode
3.at + 0.7 V
4.grounded
Answer : 2

Comments

Popular Posts